Alle nordiske motiver

Bilder som avbilder steder i  Norge og Norden
i Vernes bøker

En meget sentral side ved Jules Vernes originale verker er den unike kombinasjonen av verbaltekst og illustrasjoner som var et planlagt hele fra forfatteren og hans forlegger Pierre Jules Hetzel sin side.
Flere av disse 1800-talls illustrasjonene som ble utført av dyktig franske grafikere, er gjengitt  i visse bokutgaver av Vernes romaner også på norske forlag.  Andre Verne-utgivelser i Norge har gode illustrasjoner utført av norske kunstnere, som Louis Moe (1898), Gunnar Bratlie, Birger Imislund (Gyldendal fors. 1957), Finn Havrevold (Tiden fors. 1951.),  Anders Cornelius Flom (1897), Andreas Bloch (1897), Paul Lorck Eidem, Chrix Dahl, Rune Johan Andersson (Asch.fors.) Sverre Madsen, Jens R. Nilsen, Solveig Muren Sanden og Annine Qvale. Senere på http://www.jules-verne.no vil det komme en presentasjon av noen av disse arbeidene etter en rettighetsavklaring.
.
Mange bokutgivelser med Vernes fortellinger er publisert helt uten illustrasjoner. Dette kan gi en noe amputert leseopplevelse med tanke på at verkene opprinnelig ble planlagt som multimodale (sammensatte) tekster.
Nokså amputert blir det også i de tilfellene hvor forlaget bare har gjengitt et mindre antall av de illustrasjonene som verket ble planlagt med. Dette gjelder ikke minst bøkene som har en norsk tilknytning, og hvor steder i Norge eller andre steder i Norden er avbildet. Svært mange av de originale franske Jules Verne-utgivelsenes bokillustrasjoner har aldri vært på trykk i noen norsk publikasjon.
Her kommer en presentasjon av 1800-talls illustrasjoner fra de originale Jules Verne-bøkene hvor Norge eller Norden er tema.
– klikk/pek gjerne på bildene, for å se tekst eller stor versjon/gallerivisning –


Denne bildekrusellen krever javaskript.


Andre motiver fra Norge og Norden
Flere bokillustrasjoner med motiv fra Norge finnes i presentasjonen av romanen Loddseddelen. De som ble utelatt i den norske utgivelsen vises her.
[L underside til artikkel]
Året før, i 1885,  hadde forlaget gitt ut boken Vraket etter «Cynthia», «Jules Verne»-romanen som er ført i pennen av André Laurie.
Alle bildene fra denne boken(Hetzel-utg.) kan ses her.
[L underside til artikkel(Hachette-utg.)]
.
Jules Vernes bok En overvintring i isen fra 1855 skildrer en leting etter franske sjøfolk som ble borte på sjøen utenfor Nordland i Norge. Ettersøkningen fortsatte over til Grønland hvor de ble funnet sammen med norske fangstfolk. Her er de nordiske bildene fra romanen slik den ble reutgitt i 1874.
[L  underside til artikkel (Ill. 1855 utg.]

Publisert on januar 25, 2011 at 09:55  Kommentarer er skrudd av for Alle nordiske motiver  
%d bloggere liker dette: